Problemen met de weergave van deze mail ? Bekijk deze in je browser.
Beste,

Als coöperant van Aspiravi Samen cvba ontvangt u deze nieuwsbrief met nuttige informatie over onze coöperatieve vennootschap en de windenergieprojecten waarbij we betrokken zijn. We wensen u veel leesgenot. Vriendelijke groet,

Aspiravi Samen cvba
Windturbine in Dendermonde vermijdt CO2 uitstoot van 1.828 ton/jaar
De windmolen in Dendermonde is sinds eind vorig jaar in productie. Met een vermogen van
2 MW produceert deze windmolen groene stroom equivalent aan het gemiddeld jaarlijks verbruik
van 1.150 gezinnen. Maar wist u ook dat dankzij de bouw van deze windmolen een CO2 uitstoot
van 1.828 ton per jaar vermeden wordt? Dit is gelijk aan de jaarlijkse CO2 uitstoot van
778 wagens. Een mooie bijdrage dus aan een meer duurzame leefomgeving!

In de maanden december 2013/januari 2014 werden een 12.000-tal informatie-flyers verspreid in de ruime omgeving van de windmolen in Grembergen. Op die manier werden de omwonenden geïnformeerd over het project en over onze coöperatieve Aspiravi Samen. De voorbije weken zagen we dan ook tal van inschrijvingen van inwoners uit Zele/Dendermonde. Mee investeren kan natuurlijk nog altijd! Eén deelbewijs kost 125 €, met een maximum van 24 deelbewijzen per persoon.

Bekijk enkele foto's



Volgende Algemene Vergadering op vrijdag 6 juni 2014
Noteer alvast in uw agenda : de volgende Algemene Vergadering van Aspiravi Samen cvba vindt plaats op vrijdag 6 juni 2014 om 17u30 in Motel Dennenhof, Bredabaan 940 in Brasschaat. Op de agenda staan o.a. de werking en de toekomstperspectieven van onze cvba, de jaarrekening 2013 en een voorstel van dividend worden ook ter goedkeuring aan de vergadering voorgelegd. We voorzien eveneens een boeiende spreker.

U ontvangt sowieso nog een persoonlijke uitnodiging met de mogelijkheid om u in te schrijven.

Bezoek aan de mijnsite van Beringen
Vorig najaar organiseerden wij enkele bezoeken aan Belorta/Mechelse Veilingen in Sint-Katelijne-Waver, exclusief voor onze aandeelhouders. Deze activiteiten kenden veel succes.

Meer dan 100 coöperanten zijn ingeschreven voor een bezoek op donderdag 27 maart aan de mijnsite van Beringen. Dit is het best bewaarde terrein van mijnbouw in het land, met het grootste aantal beschermde gebouwen. Na de onthaalfilm neemt de gids ons mee op een wandeling doorheen het indrukwekkend historisch patrimonium: de badzaal, de douches, de lampenzaal en de schachtblok die gebruikt werd voor de afdaling in de mijn. Met de ondergrondsimulatie ervaren we de sfeer van toen. Tevens geven specialisten een toelichting over het imposante toekomstproject van Be-Mine dat op de site ontwikkeld wordt. Tijdens het bezoek wordt ook koffie en een gebakje aangeboden.

Ook in de toekomst zal Aspiravi Samen boeiende activiteiten organiseren. De bedoelding is kennis te maken met andere coöperatieven die een ernstige bijdrage willen leveren aan een meer duurzame samenleving en het coöperatieve gedachtengoed ondersteunen en uitdragen. In onze volgende nieuwsbrief komen we hier uitvoerig op terug.

Seminarie van de Nationale Raad voor de Coöperaties - een verslag
'De coöperatieve waarden in beweging'
Op 11 februari 2014 vond een seminarie plaats georganiseerd door de Nationale Raad voor de Coöperaties (NRC). Uiteraard was Aspiravi Samen cvba daarop aanwezig. We geven u hieronder graag kort feedback van dit congres.

België kent een lange traditie in coöperatief ondernemen, al sinds het midden van de 19de eeuw. Ondertussen heeft het coöperatief ondernemerschap een bijzondere en prominente plaats in ons economisch leven ingenomen. De wetgeving laat vele verschillende werkvormen toe. De Nationale Raad voor de Coöperatie (NRC) kijkt toe of de basiswaarden voor coöperatief ondernemerschap in België gerespecteerd worden. De Raad heeft als doelstelling het uitdragen van het coöperatieve ideaal. De NRC geeft advies aan de bevoegde ministers en doet voorstellen over de coöperatieve activiteit en de waarden in België.

Vandaag gaan in het publieke en politieke debat stemmen op om de erkenning voor de coöperaties aan te passen aan de nieuwe maatschappelijke normen en waarden. Daarbij zijn goede voorbeelden uit binnen- en buitenland belangrijk als houvast. Op het seminarie van 11 februari ll. werd aan de hand van een aantal goede voorbeelden nagegaan welke weg kan ingeslagen worden voor de verdere ontwikkeling van waarden-gedreven coöperaties. De bedoeling is tevens om de coöperatieve beweging in het algemeen een gunstig imago te geven.

Aspiravi Samen cvba toont hoe de coöperatieve principes en waarden op een haalbare manier in de praktijk kunnen worden gebracht. Onze windcoöperatie bewijst dat mooie resultaten kunnen gehaald worden, met een belangrijke meerwaarde voor de aandeelhouder én het leefmilieu. Sterke punten voor onze cvba zijn de formule van het open en vrijwillig lidmaatschap, de economische participatie van de aandeelhouders, de informatieverstrekking aan de aandeelhouders, de samenwerking met andere coöperaties en organisaties en het engagement in de ontwikkeling en promotie van windenergie. Wij geloven dat de coöperatieve ideeën springlevend zijn en nog een mooie toekomst hebben in België én in Europa.

Earth Hour : u doet toch ook mee ?
Op 29 maart 2014 van 20u30 tot 21u30 is het weer Earth Hour, de grootste actie voor het klimaat ter wereld.

Alles is begonnen in 2006 in Sydney met een oproep aan de mensen om gedurende één uur alle lichten te doven en daarmee aan te tonen dat iedereen zijn steentje kan bijdragen in de strijd tegen de klimaatverandering.

Een jaar later in 2007 deden reeds 2,2 miljoen mensen en meer dan 2.000 bedrijven mee aan de actie. Vandaag doen wereldwijd honderden miljoenen mensen mee, meer dan 6.500 steden
in 150 landen en vele duizenden bedrijven doven een uurtje de lichten.

Aspiravi Samen cvba ondersteunt graag deze actie. Doet u zaterdag as. tussen 20u30 en 21u30 ook een uurtje het licht uit?

Meer informatie op www.wwf.be/earthhour.

Indien u vragen heeft, aarzel niet ons te contacteren via aspiravi-samen@hefboom.be of op het nummer 02.265.01.59 .
Raadpleeg het prospectus op onze website www.aspiravi-samen.be .
Aspiravi Samen cvba, Vooruitgangstraat 333/5, 1030 Brussel